Evenemang

MARITTA WAHREN måleri

Att konstnärinnan Maritta Wahren under många år har levt i Frankrike, avspeglar sig i de fartfyllda, färggranna målningar som hon under åren har blivit så uppskattad för.

I sina målningar porträtterar hon människovimmel, glamour och glädje på ett detaljrikt och finurligt sätt, vilket gör att även det mest uppmärksammade ögat hittar något att dröja kvar vid och glädjas åt.

Maritta, född 1939, flyttade med maken Carl “Charlie” Wahren till Paris 1987 där de bodde i 10 år. Hon fascinerades av Paris ljus, dess arkitektur och människomyller. Efter Charlies pensionering flyttade de till Gattères, i södra Frankrike och bodde växelvis i Täby och i Provence. Det provensalska ljuset, den starka solen, turisterna, dansen och cafélivet påverkade måleriet och färgskalan ändrades från Paris jordfärger till Provence pasteller. 

Om sin målning har hon själv sagt: “När man målar kommer man i kontakt med sitt undermedvetna på ett sätt som man annars inte skulle ha gjort. Varje tavla är en spännande resa i mitt inre och ger mig nya upptäckter varje gång.”

Hösten 2003 drabbades hon av en stroke, varvid den högra armen förlamades och hon fortsatte måla med sin vänsterhand fram till sin bortgång vintern 2021.

Under hennes framgångsrika karriär har hon haft ett antal utställningar, mestadels i Paris men även i Gattiéres och Sverige. Maritta ombads göra affischen till Figaros Bröllop vid Operafestivalen i Gattières 1991 samt ett antal av hennes målningar illustrerar boken “Den franska Rivierakoden", (KnowWare publications 2005).

Utställningen på Roddarhuset är en varm och lekfull hyllning till Marittas och Carls kärleksfulla liv tillsammans.

Kontaktinformation

Östra Ekuddsgatan 21
185 31 Vaxholm
Telefon: 073-4343610

E-post: helene@roddarhuset.se
Hemsida: https://roddarhuset.se/

Hitta hit