Vaxholms historia

Mikaela Lodén
Mikaela Lodén
Vaxholm fick stadsrättigheter 1647 men områden runt Vaxholm var bebott redan för tusen år sedan. Länge dominerade fisket, militären och sommargästerna livet på ön.

Från vikingar till Gustav Vasa

Det fanns små byar på Bogesundslandet, Rindö och Resarö under vikingatiden. Vaxön började bebyggas under slutet av 1200-talet Vid 1500-talets mitt beslöt Gustav Vasa att det skulle byggas en fästning mellan Vaxön och Rindö för att försvara infarten till Stockholm.

Vaxholms Kastell

Sakta växte Vaxholms stad fram på Vaxön – mittemot fästningen. Fortfarande tronar Kastellet, den gamla fästningen, i sundet utanför byn. Ett besök där kastar dig tillbaka till tiden då Kastellet var som ett eget litet samhälle med höga militärer, soldater, officersfruar, pigor och fångar. På Vaxholms fästningsmuseum kan besökaren följa skärgårdsförsvaret under 500 år.

Här kan du läsa mer om Kastellet

Vaxholmsströmmingen

Huvudsysslan för vaxholmsborna i slutet på 1800-talet var fisket. Den färska Vaxholmsströmmingen var mycket populär inne i Stockholm. Den var inte saltad utan dagsfärsk. Den roddes in varje morgon till salutorget i Stockholm och blev därför mycket eftersökt. Man rodde långa sträckor för att plocka upp denna strömming, ibland ända ut till Sandhamn. Än idag är Vaxholm känt för Vaxholmsströmming – en delikatess som fortfarande serveras på Vaxholms krogar. Kom och avnjut den på plats!

Badortslivet

Under slutet av 1860-talet och en bit in på 1900-talet blomstrade badortslivet i Vaxholm. Burgna stockholmare sökte sig hit för den friska luftens skull. Stockholm hade en osund miljö med stinkande avlopp och ingen sophämtning, så man flydde till Vaxholm. Staden kunde erbjuda flera slags bad i kallbadhus, varmbadhus och bad i ett kombinerat salt- malt- ång- och gyttjebad. Dessutom fanns Rindöbaden där man hade Europas mest mineralrika vatten. Vaxholm blev centrum för sommargäster.

Dåtid möter nytid

I Vaxholm kan du idag njuta av båtlivet, en genuin bebyggelse med snickarglädje och punschverandor samt folkliv i en härlig blandning. Allt i en glittrande, generös skärgårdsmiljö. Prickar du rätt i almanackan kan du vara med om skärgårdsbåtens dag, strömmingsrodden, skärgårdsmarknad, julmarknad eller något annat av Vaxholms trevliga evenemang. Välkommen!

Tips för att ta del av Vaxholms spännande historia