Vaxholms Kulturnatt 10 år

En kulturnatt i Vaxholm? Ibland blir idéer ingenting annat än just idéer men så blev det inte med Vaxholms kulturnatt som nu firar 10 år. Jag bad om några ord från några som varit med från starten.

 

Lena Strand berättar för mig att det var när hon var kulturansvarig i kommunen som idén om ett kulturråd föddes. En av Kulturrådets första uppgifter blev att skapa en kulturnatt.

 

Så här skriver Margareta Brandberg, en av kulturrådets medlemmar, från Hembygdsföreningen.

 

”Tanken uppstod i och med att kulturrådet ville göra något för stadens invånare och en kulturnatt formades. Alla var vi entusiastiska, okunniga, orationella men arbetsvilliga och vi ville erbjuda ett program som lockade barn, ungdomar och vuxna. Vi ville visa kulturskolan, biblioteket, kyrkan, våra två museer, författare, konstnärer och konsthantverkare. Men också bjuda in några gästartister utifrån. Ett fantastiskt återkommande inslag under Kulturnatten är att årets kulturstipendiater utses och får möjlighet att visa sina alster i Rådhuset eller framträda tidigare i Kyrkan, nu i Kronängsskolans aula. En fin uppmuntran för stipendiaterna att få visa vad de gör och för oss andra att få se och beundra dem på Kulturnatten.”

 

Själv har jag också, precis som Margareta och Lena, varit med från starten. Först som dramapedagog för kulturskolan med en spökhistoria för barn och vuxna där det spökade med ”riktiga” spöken på Hembygdsgården, och sedan fem år tillbaka som spindeln i nätet som kulturansvarig i Vaxholms stad. Genom åren har Kulturnatten vuxit och utvecklats. Innan pandemin slog till 2019 hade vi publikrekord och i princip vartenda evenemang blev fullbokat. Så roligt! Även förra året lyckades vi trots pandemin, genomföra Kulturnatten om än en väldigt krympt variant. Lagom till årets Kulturnatt släpps äntligen restriktionerna och vi kan fylla salongerna med kultur igen.

 

Vi hoppas att under kvällen få bjuda på ett kulturellt smörgåsbord som lever kvar länge. Precis som tidigare år är allt gratis, så att du, och alla andra vaxholmare, ska kunna njuta av en riktig kulturell helkväll.

 

Varmt välkomna på Kulturnattens 10 års jubileum!

 

Christina Nilsson

Kulturansvarig Vaxholms stad