Året som gått

För ett år sedan satt vi tillsammans i styrgruppen och undrade – vad är det som händer? Det var en tid av kaos över hur gör vi nu, vad kan vi göra och inte, och framför allt hur kan vi på säkert sätt fortsätta bedriva våra olika verksamheter. Det var den verklighet vi plötsligt satt i.

När året började kände vi oss styrkta av ett positivt 2019 och vi hade höga ambitioner om alltifrån påskparad och ett midsommarfirande som vi vill utvecklas till det självklara valet för midsommarfirande i Stockholms skärgård. Vi ville utveckla vår julmarknad i samarbete med Lions och vi hade flera andra evenemang i tankarna.

Vi hade också en mängd aktiviteter planerade som våra medlemmar och arbetsgrupper skulle driva och genomföra tillsammans. Konferensgruppen hade redan planerat in sina numera etablerade och mycket uppskattade visningsresor av Vaxholm som den givna platsen att förlägga sin konferens till.

Men med allt detta positiva i ryggen hade vi våren 2020 plötsligt en helt ny situation att förhålla oss till. Vi behövde plötsligt anpassa oss för att överleva. Det handlade om att rädda människoliv och våra verksamheter och vårt företagande var sekundärt.

När den nya situationen sjunkit in och den värsta chocken lagt sig började vi försöka tänka framåt i nya banor utifrån de förhållningsregler som gällde. Det handlade om att hitta möjligheter att få våra verksamheter att överleva detta nya normala. Vad gör vi nu istället?

#vaxholmsupporter

Med värsta chocken bakom oss samt med största respekt för rådande situation så bestämde vi oss för att skapa kampanjen Vaxholmssupporter.nu. Detta initiativ kom från en av våra medlemmar. Det var en lösning där företag och privatpersoner kunde stötta våra olika verksamheter genom att köpa ett presentkort som kan användas när livet blivit mer som vanligt igen. Detta genomförde vi med stort stöd från Upplevelser.com som är det ledande presentkortsföretaget i Sverige.

Ny hemsida tack vare utökat stöd från Vaxholms stad

Senvåren 2020 överraskade Vaxholms Stad oss med att utöka sitt stöd till Destination Vaxholm vilket vi är väldigt glada för. Detta gav oss möjligheten att skapa en ny hemsida. En efterlängtad samlad destinationsweb för Vaxholm.

På rekordkort tid (60 dagar) lyckades vi tillsammans med vår medlem Intryck & Avtryck, Linda och Vilma skapa Destinationvaxholm.se där vi ger våra besökare tips och idéer om vad man som besökare och boende kan göra i Vaxholm.

Denna sida vill vi verkligen framhäva riktar sig inte enbart till besökare utan även till våra kommuninnevånare. Målgruppen för denna sida är; boende i Vaxholm, sommarboende, boende i våra kranskommuner, boende i Stockholms län, besökare från övriga Sverige, besökare från övriga världen.

Vårt motto eller vår devis är: Vaxholm – Skärgårdsupplevelser året runt. Vi riktar med denna in oss inte enbart mot långväga besökare utan också de i vår kommun och vår region.

Under hösten 2020 när Vaxholms Stad gjorde om sin hemsida så valde de att helt ta bort sin egen flik för besökare, den så kallade turismwebben. Vi ser det som ett mått på att vi hade lyckats åstadkomma något bra. Vaxholms Stad hänvisar nu alla turister till Destinationvaxholm.se.

Ändringar i marknadsföringsplanen

En annan stor förändring för oss blev vår marknadsföring som var planerad utifrån våra tänkta evenemang.

Utifrån de riktlinjer vi nu har levt med under större delen av både 2020 och 2021 har vi styrt om vår målgrupp till i första hand vaxholmare och boende i grannkommuner. Ett exempel var kampanjen ”Fira Jul på hemmaplan”.

Vi har i Vaxholms centrumkärna över 25 olika butiker i olika former. Vi har över 13 kaféer och restauranger varav de flesta är öppna året runt. För att Vaxholm skall kunna erbjuda detta framöver krävs det att vi har kunder som hittar både till dessa och till våra medlemmar utanför stadskärnan. Vi har också många upplevelse- och aktivitetsföretag, som haft ett väldigt tufft år, och som behöver synliggöras på alla sätt.

Våra medlemmar finns med sina olika verksamheter baserade på såväl Vaxön som Resarö, Rindö, Bogesundslandet och andra öar i vår närhet. Det är inte självklart för alla vart man till exempel kan hitta en fiskeguide eller var du kan köpa lokalproducerad ost eller öl eller ett lokalrostat kaffe.

Genom vår destinationsweb har vi förenklat för våra medlemmar att själva lägga upp sina verksamheter, sina evenemang och sina paketerbjudanden. Allt sker genom verktyget Basetool.  Det finns stora möjligheter att också lägga in olika typer av samarbeten mellan medlemmar. Allt som lockar till Vaxholm vill vi ha in på denna hemsida.

Hemsidan översätts nu också till engelska

Som ett led i att förbereda oss för en värld som succesivt öppnar upp mer och mer kommer vi nu under juni månad 2021 att presentera en destinationsweb också på engelska.

Den engelska sidan kommer även gynna de som bor i Sverige men inte känner sig helt bekväma med det svenska språket. För att denna sida skall bli en så komplett sida som vi vill så hoppas vi att alla medlemmar som har evenemang och andra erbjudanden även lägger in dessa på engelska. Detta gör ni via Basetool.

Destinationen står för ramen och upphängningsanordning men ni själva måste måla tavlan som skall fylla ut ramen och beskådas av våra besökare.

När vi ändå talar om ramar så har vi ett annat för Vaxholm mycket stort projekt som kommer att påverka oss under minst 5 år framåt. Denna ram skulle vi närmast benämna ”kajen”. Eller ”kajprojektet som Vaxholms Stad har startat. Hur kommer detta projekt påverka oss som vaxholmare, företagare och medlemmar i Destination Vaxholm? Det vet vi inte riktigt än men det är också mycket upp till oss själva. Vaxholms Stad har och är mycket tydliga i att alla åsikter är välkomna. Nedanstående bild är hämtad från det alldeles färska programförslaget från maj 2021. 

Film om Vaxholm som konferensstad

När det gäller samarbeten vill jag även lyfta fram den film som konferensgruppen skapade för ett år sedan. Den gjordes med hjälp av lokala och mycket kunniga personer inom film – Marklund Film AB. Se filmen här för inspiration till att Träffa dina kollegor i Vaxholm.

Marknadsföring och kommunikationsansvarig

Inför året har vi inom styrgruppen utsett en kommunikationsansvarig i syfte att ha en mer översiktlig och samordnad marknadsföring.

Årshjulet ovan symboliserar hur vi generellt tänker och jobbar inom destinationen. Där de mörkt gröna är våra stora evenemang som kräver projektledning och extra mycket samarbete. Våra andra marknadsaktiviteter syns i ljusare grönt. I de vita ringarna har vi ytterligare tillfällen där våra medlemmar kan erbjuda olika paket eller aktiviteter och som vi lyfter i vår marknadsföring.

Baserat på nuet och de restriktioner som råder fortsätter vi att lägga resurser på vår marknadsföring. Syftet är i första hand att få trafik till hemsidan, där all aktuell information och erbjudanden går att hitta. Vi vill på detta sätt att våra digitala besökare ska få en smak av vad Vaxholm har att erbjuda, såväl vaxholmare som stockholmare och mer långväga turister. Vi vill ge alla en anledning att utforska Vaxholm.

Avslutningsvis vill vi lyfta fram att vi år 2019 hade medlemmar med en sammanlagd omsättning på ca 195 miljoner kr. Det visar vår devis att ”tillsammans är vi starka”. Det är kanske vår allra viktigaste självklarhet som vi hela tiden måste påminna varandra om. Inte minst nu.

 

Soliga sommarhälsningar och ta hand om varandra.

Håll ut och håll avstånd så att vi tillsammans kan ta oss igenom den pandemi som råder.

 

Ordförande,

Krister Ek

 

Tillbaka till medlemssidorna.