Evenemang

Besök Båtmagasinet på Rindö

Sjöhistoriska museet har en omfattande samling originalbåtar med allt från Gustav III:s lyxslupar till Albin 25 och däremellan en lång rad såväl unika som folkkära båtar. Samlingen förvaras på Rindö. Den 4-5 juni slår Båtmagasinet upp portarna för allmänheten för första gången i sommar. Välkommen att ta del av vår härliga båtlivshistoria!

Intresset för fritidsbåtar har varit stort lika länge som det funnits fritid. Sjöhistoriska museets originalbåtar, ritningar och fotografier ger spännande perspektiv på både samhälls- och teknikutvecklingen. Samlingen sträcker sig tidsmässigt från Gustav III:s förgyllda 1700-talsslupar till 1970-talets folkliga plastbåtar. Men då kungen med sällskap på sin tid var ensam om att njuta båtliv är det idag många som delar den upplevelsen.

– Vi har som målsättning att samla båtar med bred folklig förankring som Folkbåt, Petterssonbåtar, campingbåtar och kanoter. Bland de modernare båtarna finns till exempel IF, Albin 25 och Vega. Men här finns också en del arbetsbåtar som Räddningsbåten Hjälparen som väcker känslan av det hårda sjömanslivet för hundra år sedan då förlisningar längs kusten var en realitet, säger Eva Berglund-Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet.

Sjöhistoriska museet arbetar med att samla, bevara och belysa båtlivet på olika sätt och vill även lyfta de ideella krafter som håller kulturarvet flytande, bland annat genom k-märkning av fritidsbåtar och fartyg. Ett av årets nytillskott i samlingen är en klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963, Solö-båten Britt-Marie.

– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom.

Under maj månad pågår ett intensivt arbete med att förbereda magasinet för besökare under tre helger i sommar.


Öppet i Båtmagasinet 2022
Den 4-5 juni kl. 10-16
Den 2-3 juli kl. 10-16
Den 10-11 september kl. 10-16. Samma helg även öppet på fästningen Oscar Fredriksborg.
Fri entré

Kontakt
Eva Berglund Thörnblom, intendent samlingsenheten, Sjöhistoriska museet
Tel: 08-519 549 44
E-post: eva.berglund-thornblom@maritima.se


Båtmagasinet på Rindö
Magasinet ligger på östra Rindö, adressen är Militärvägen 43.
Med bil är det väg 274 som passerar och man kan välja att komma via Vaxholm/Rindöförjan eller via Värmdö/Oxdjupsfärjan.
För kollektivtrafik se SL:s hemsida.

03jul 10:00 - 16:00
10sep 10:00 - 16:00
11sep 10:00 - 16:00
Evenemanget pågår till den den 11 sep

Kontaktinformation

Militärvägen 43
185 32 Vaxholm
Kontaktperson: Eva Berglund Thörnblom
Telefon: 08-51954944

Arrangör: Sjöhistoriska museet & Vaxholms stad

E-post: eva.berglund-thornblom@mari...

Hitta hit