Se och göra

Cykla mellan öarna

Att ta sig från ö till ö med cykel är ett perfekt sätt att uppleva skärgårdens alla smultronställen. Nedan ser du exempel på rutter med mysiga stopp längs vägen. Vilken lockar dig? 

Rindö & Skarpö

Rulla ombord cykeln på den gula Rindöfärjan vid västerhamnen i Vaxholm och häng med över till Rindö. Cykla till öns östra udden och stanna till på Ostmakeriet, det lokala mejeriet med ostbutik och sommarcafé. Precis intill ligger Rindö hamn och med flera restauranger. 

Innan du cyklar tillbaka svänger du ner till kafferosteriet Muttley & Jack's. Efter ett besäk där stället du in siktet på Skarpö. Sväng höger när du kommer tillbaka till färjan och cykla längs med Stegesund och över den lilla bron till Skarpö. Här är terrängen kuperad, husen färgglada och luften doftar mysigt av skog.

Vaxön & Resarö

Hoppa på cykeln vid hamnen i Vaxholm och styr mot det första stoppet: Engarn. Engarns by är liten och pitoresk, med vackra skärgårdshus, koloniområde och får som betar.

Efter en stunds paus cyklar du vidare till Killingeskogen – en fin skogshalvö med barrträd, kärr, militärhistoriska lämningar och hällar ner mot havet. I friluftsområdet tar du dig fram på stigar och bredare leder.

Innan det är dags cykla vidare tipsar vi om ett besök Överbybadet, eller Badviken som det också kallas. Efter den långa raksträckan, förbi fotbollsplanen och hästhagarna, svänger du ner vänster mot badet.   

Sedan bär det av mot öns östra sidan och Ytterby gruva, en värdsberömd historisk plats där hela 7 grundämnen har upptäckts. Parkera cykeln nedanför trapporna som tar dig upp till gruvan och den sagolika utsikten över fjärden och öarna. 

Efter det tar du samma cykelväg tillbaka mot Vaxön.

Kontaktinformation


18531 Rindö
Telefon: 08-54131480

E-post: turistbyran@vaxholm.se