Sevärdheter

Bogesunds slott

Bogesunds slott byggdes 1642-1650 av Per Brahe dy. Han var då Sveriges störste godsägare, och det sägs att han betraktade Bogesunds slott som sitt huvudslott och hem. På den tiden var slottet kvadratiskt, med fyra våningar och två vindsvåningar under ett brutet tak, och hade många vackra tak-och väggmålningar vilka till viss del finns kvar än idag.

Under 1770-talet rustades slottet upp och man kan fortfarande se spåren av de tapeter, kakelugnar och snickerier som färdigställdes då.

På 1800-talet fick det en ny trappa och entréport, men den största förändringenskedde ändå1863-1867 när den dåvarande ägaren, Nils Albrekt von Lantingshausen Höpken, lät bygga om slottet till den romantiska riddarborg som det är idag. Han byggde också till ett slottskapell, en matsal och en vacker vinterträdgård. Även parken omformades i samma romantiska stil. VonHöpken blev den siste slottsherren på Bogesunds slott.

På 1910-talet övergav han slottet och lät det sedan stå och förfalla. Efter många år av förfall kunde staten slutligenta över slottet, med hjälp av en specialinstiftad lag som fick namnet Lex Bogesund. Idag är både slottet och slottsparken byggnadsminne och sköts av Statens Fastighetsverk. Eftersom ingen har bott i slottet på mer än hundra år finns mycket kvar i originalskick.

Slottet kan endast besökas vid guidade visningar, eller om det bokas för ett separat sällskap. 

Kontaktinformation


18593 Bogesund
Telefon: 08-54131480

E-post: turistbyran@vaxholm.se

Öppettider

Under sommaren 2020 visas slotten varje lördag och söndag klockan 14.00, från den 6 maj till 12 september, med undantag för midsommarhelgen. 

Observera att slottet inte är handikappanpassat.