Sevärdheter

Ytterby Gruva

Ytterby Gruva

Ytterby gruva ligger vid Ytterbyvägen på Resarö, strax före Ytterby brygga och markeras av en minnesskylt. Schaktmynningen som idag är blockerad, ligger ca 100 meter högre upp på krönet och gruvschaktet är ca 170 meter djupt.

Malmen forslades ner till Ytterby brygga och skeppades därifrån till Rörstrands och Gustavsbergs Porslinsfabriker men även till Stettin i Polen.

Löjtnant Carl Axel Arrhenius, verksam vid Vaxholms garnison, fann här 1787 en tung svart sten. Stenen skickades till ett antal framstående kemister för analys. Professor Johan Gadolin, verksam vid Åbo Universitet, fann att mineralen till 38 % bestod av en ny jordart och slutförde sin analys 1794. För att hedra minnet av Johan Gadolin gavs mineralen benämningen Gadolinit.

Ytterby gruva är världsberömd bland kemister och är den plats i världen där de flesta grundämnen upptäckts på ett och samma ställe. 

År 1989 utsågs Ytterby gruva till årets ”landmark” av ASM (American Society of Metals) som årligen utnämner ”historical landmarks”. En minnesplakett från ASM finns uppsatt vid gruvmynningen. Det kan påpekas att Sverige har världsrekordet, när det gäller antalet upptäckta grundämnen. Inte mindre än 23 st av antalet grundämnen har upptäckts av svenskar. Den för många okända och nu oansenliga gruvan är alltså unik i kemi-historiskt perspektiv.

Följande grundämnen har upptäckts i den gadolint som hittades i Ytterby Gruva; Tantal, Yttrium, Terbium, Erbium, Ytterbium, Holmium och Thulium.

Kontaktinformation

Ytterbyvägen, Resarö
Vaxholm

E-post: info@ytterbygruva.se
Hemsida: www.ytterbygruva.se

Hitta hit

Res med kollektivtrafiken